De studenten Tim Sinke en Lenny Di Genaro van het Clusius College Alkmaar hebben op 14 maart de landelijke vakwedstrijd kaasmaken gewonnen. Ze namen het op tegen Luuk Haan en Dustin Roolvink van het Zone.college Almelo. Het was de eerste keer dat een dergelijke wedstrijd werd georganiseerd. Maar als het aan de studenten en docenten volgen er meer.      

Hoewel er in het MBO al langer Skills Heroes vakwedstrijden bestaan, was het voor de mbo-opleidingen voeding lastig om hier aan mee te doen. Het probleem is dat studenten hierbij op één dag hun skills moeten laten zien, terwijl de meeste processen in de levens­middelensector langer duren dan een dag. Clusius College en Zone.college hebben hier een oplossing voor gevonden. Voor de wedstrijd kaasmaken werden studenten uitgedaagd om twee soorten kaas te maken; een Goudse en een innovatieve kaas. De studenten hebben een filmpje gemaakt van het proces van het kaasmaken en lieten dit zien aan de jury. Uiteraard beoordeelde de jury ook de door studenten gemaakte kazen.

Juryleden Henk Mul (Cono Kaasmakers) en Jaap Groen (oud-docent Clusius College) bekeken eerst de filmpjes. Vervolgens werden de kazen beoordeeld op onder andere huiterlijk, textuur en smaak. Na een aantal aanvullende vragen ter verheldering waren de juryleden er uit. Hoewel de kaas met kruiden en munt van het Zone.college de beste beoordeling kreeg, gaf het informatieve filmpje van de Clusius-studenten de doorslag. Volgens Jaap Groen gaven de studenten op een professionele manier een weergave van het proces van het kaasmaken en de keuzes zij hierbij hadden gemaakt.

De winnaars het Clusius College gingen naar huis met een beker, de studenten van Zone.college ontvingen een medaille. De organiserende scholen willen verder. Cock Smit van het Clusius College: “Met de ervaring die hiermee is opgedaan gaan we alle landelijke mbo-opleidingen voeding uitdagen om volgend jaar ook een team af te vaardigen. Misschien niet met kaas, je kunt dit concept immers ook gebruiken voor andere processen, zoals het brouwen van bier. Maar het is zonde om dit te laten liggen”.

Meer informatie: Cock Smit, docent voeding Clusius College Alkmaar, c.smit@clusius.nl

Het winnende filmpje van het Clusius College is te zien op het YouTube-kanaal van het mbo voeding:

Filmpje Skills vakwedstrijd kaasmaken Clusius.

Meer nieuws

Glastuinbouw Noord-Holland laat zien hoe het klimaatdoelen verwacht te halen

In een gezamenlijke verkenning brengen Greenport Noord-Holland Noord en Greenport Aalsmeer in kaart...

Samen aan tafel om voedselvraagstukken het hoofd te bieden

Het Food Forward programma zet vertegenwoordigers vanuit de voedselketen in NHN aan tafel om het...
Camera monteren op spuitarm

[Video] Studenten monteren camera op spuitarm voor verzamelen data

Studenten van Inholland Alkmaar bevestigen een GoPro camera op de arm van een spuitmachine van...