Op  23 november werd de winnaar bekend gemaakt van de landelijke Promotor Award 2021. FICA was één van de vijf genomineerden, op voordracht van NHFood. Helaas niet gewonnen, maar wel een dik verdiende nominatie.

Promotor award

De inzending

FICA-studenten werkten samen in groepjes aan verschillende opdrachten. In het keuzevak Gezondheid & Voeding heeft een groep 4e jaars studenten Food Commerce & Technology zich gestort op de actualiteit rond vitamine D. Deze gezondheidscasus Vitamine D en Corona heeft een vakpublicatie opgeleverd. Ook m.b.t. smaakverlies als gevolg van Covid-19 en hoe daar mee om te gaan in nieuwe concept/productontwikkelingen zijn nieuwe initiatieven ingezet die in de nabije toekomst tot mooie resultaten leiden. FICA biedt onze mbo studenten binnen NHFood een unieke kans om leerervaringen op te doen die ze in de gewone stage niet tegenkomen en dit maakt het project NHFood zoveel rijker!

Het juryrapport

Het eerste genomineerde project is een schoolvoorbeeld van het inhoudelijk inspelen op de pandemie als geheel nieuwe uitdaging en als noodzaak met nieuwe kennis nieuwe vormen van hulpverlening en medische innovaties te ontwikkelen. Het Clusius College heeft in Noord Holland vanuit het lectoraat 'Health & Food' van Hogeschool Inholland in een samenwerking van MBO en HBO een belangrijk, specifiek aspect van 'corona' opgepakt, namelijk het plotselinge smaakverlies dat dit virus bij besmette mensen veroorzaakt. Groepjes studenten van 'FICA'(Food Innovation community Amsterdam) zijn aan het werk gezet om rond allerlei ontwikkelingen in het onderzoek en praktijktoepassingen ten aanzien van Vitamine D te kijken of hier ook voor de bestrijding van dit virus nuttige en toepasbare aanknopingspunten te ontdekken waren. En dat bleek het geval. Dit leidde zelfs tot en actuele wetenschappelijke vakpublicatie over deze analyses. Bovendien heeft men de werkwijze rond dit project bij zowel de stagebedrijven en de aanpak van stages door opleidingen en de studenten zelf benut om hier een vernieuwingsslag te kunnen maken. Men zocht en vindt nu zo met 'out of the box innovaties' waarbij bedrijven, zorgpartners en studenten elkaar inhoudelijk nog beter kunnen uitdagen. De doorontwikkeling van regionale kennisnetwerken als FICA krijgt hiermee meteen een stimulans en de lessen daaruit worden door vertaald naar andere delen van het Clusius College. We zien hier een fraai voorbeeld van hoe een lectoraat vanuit zijn onderzoek zowel naar inhoud als naar innovatieve activiteiten de vertaling daarvan naar curricula en onderwijsuitvoering kan aanmoedigen en vernieuwen. Daarmee is wat in FICA gebeurt een naar anderen in MBO en HBO goed overdraagbaar concept en inspirerend te maken.

Download hier het juryrapport

 

Winnaar

Het Centre of Expertise HTSM van Fontys Hogescholen heeft met hun concept voor coronavrije onderwijsbubbels de Pro-motor Award 2021 gewonnen. 

De Pro-motor Award

Een jaarlijkse prijs voor een ambitieus idee. Kwaliteit wordt beloond en innovatie gestimuleerd. Publiek private samenwerkingen sturen kansrijke ideeën in, uiteraard uniek en onderscheidend op het gebied van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Door een jury van experts worden de ideeën beoordeeld op grond van een aantal vaste criteria.

Meer nieuws

Hans Huibers

Foodportret: Hans Huibers

Hans Huibers: “Bij NMK Esbaco staat de deur altijd open” Van praten óver het onderwijs en het...

Foodportret: Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco

Foodstudent Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco: meten, controleren, afvinken en gáán! Weten wát je...
Nico Hoogendoorn

Broccoliteler Nico Hoogendoorn: “Wachten op wetten en regels? Ga liever zelf actief aan de slag!”

Nico Hoogendoorn is één van de telers die meedoet aan het POP3-project Weersbestendige broccoli....