Bollenrevolutie 4.0 lanceert samen met partners Agrisim, Wageningen Universiteit en KAVB het slimme data gedreven groei-informatieplatform voor tulpenbollen. Er wordt een koppeling gemaakt tussen de werkelijke en de voorspelde groei. Met een groeimodel is het mogelijk om de opbrengst van tulpen in het veld te voorspellen. Binnen het project Bollenrevolutie 4.0 is dit groeimodel van Wageningen University & Research grondig herzien. In het onderzoek wordt het model gevalideerd in meerdere tulpenrassen. 

Met informatie gebaseerd op klimaat-, satelliet- en perceeldata, worden telers in staat gesteld om optimale keuzes te maken in hun bedrijfsvoering en gewasproductie. Omdat dit eenvoudiger klinkt dan het in werkelijkheid is, is onderstaande animatie gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe het proces van data verzamelen werkt en wat de meerwaarde is voor het bollenbedrijf.

De makers van het data gedreven groei-informatieplatform zijn enorm benieuwd of deze eerste opzet een bruikbaar instrument oplevert. Bollentelers worden daarom van harte uitgenodigd om het  platform te bezoeken (klik hier) en feedback te leveren. Op die manier kunnen ze een wezenlijke bijdrage leveren aan deze nieuwe manier van bollenkweken.

Bollenrevolutie 4.0 is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. De uitvoering van deze publiek-private samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Agrisim, Wageningen University & Research, Cremer Speciaalmachines, Machinefabriek Steketee, BKD en TechNature.

Meer nieuws

POP3 project precisietechnologie pootaardappelen sluit af met prototype en veelbelovend resultaat

Aardappelteler Henk Geerligs blikt met onderzoekers terug op project en eindresultaat.

POP3 investeringsregelingen voor groen economisch herstel

Op de valreep van het nieuwe jaar hebben we in het kader van POP3 nog een paar mooie...
FICA studenten

Van bananenbrood gemaakt van schillen tot een eetbare parfum

Ook dit jaar brengen studenten Food Commerce & Technologyweer een grote diversiteit aan...