Bollenrevolutie 4.0 lanceert samen met partners Agrisim, Wageningen Universiteit en KAVB het slimme data gedreven groei-informatieplatform voor tulpenbollen. Er wordt een koppeling gemaakt tussen de werkelijke en de voorspelde groei. Met een groeimodel is het mogelijk om de opbrengst van tulpen in het veld te voorspellen. Binnen het project Bollenrevolutie 4.0 is dit groeimodel van Wageningen University & Research grondig herzien. In het onderzoek wordt het model gevalideerd in meerdere tulpenrassen. 

Met informatie gebaseerd op klimaat-, satelliet- en perceeldata, worden telers in staat gesteld om optimale keuzes te maken in hun bedrijfsvoering en gewasproductie. Omdat dit eenvoudiger klinkt dan het in werkelijkheid is, is onderstaande animatie gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe het proces van data verzamelen werkt en wat de meerwaarde is voor het bollenbedrijf.

De makers van het data gedreven groei-informatieplatform zijn enorm benieuwd of deze eerste opzet een bruikbaar instrument oplevert. Bollentelers worden daarom van harte uitgenodigd om het  platform te bezoeken (klik hier) en feedback te leveren. Op die manier kunnen ze een wezenlijke bijdrage leveren aan deze nieuwe manier van bollenkweken.

Bollenrevolutie 4.0 is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. De uitvoering van deze publiek-private samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Agrisim, Wageningen University & Research, Cremer Speciaalmachines, Machinefabriek Steketee, BKD en TechNature.

Meer nieuws

Ilse Boersen

5 vragen aan Ilse Boersen (29), ijs- en zuivelboerderij De Wieringer

Maak kennis met de deelnemers aan het jongerenpanel van de Greenport NHN conferentie.

Zoetwaterboer Klaas Schenk: “Iedereen heeft belang bij voldoende beschikbaarheid van water"

Om meer hoogwaardig uitgangsmateriaal te oogsten gooide Klaas Schenk zijn bedrijfsvoering volledig...
Digital Farming NHN

Data oogsten met Digital Farming NHN: Wat zijn de resultaten tot nu toe?

Interview met Kristel van Ammers van Hogeschool Inholland en Pieter Vlaar van Vertify. Met...