Een appel per dag houdt de dokter weg: het is een bekende (Engelse) uitspraak die in feite een van de basisprincipes vormt van het werk van het Louis Bolk Instituut. Aan dit instituut buigen onderzoekers zich onder meer over de vraag over hoe goede en duurzaam geproduceerde voeding kan bijdragen aan de gezondheid van mensen in het algemeen en die van specifieke doelgroepen in het bijzonder. Ze werken vanuit de visie dat landbouw, voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een insteek die nauw aansluit op de visie van Greenport Noord-Holland Noord.

Miek Jong: “Vanuit het Louis Bolk Instituut zien we voeding als een middel dat kan bijdragen aan het in stand houden of verbeteren van de gezondheid. Daarmee doelen we op puur, kwalitatief goed voedsel, zonder bewerking of toevoegingen. We gaan ervan uit dat alles wat men nodig heeft te vinden is in de natuur. Dat lijkt wellicht een cliché, maar er valt nog veel winst te behalen. Momenteel neemt slechts twintig tot dertig procent van de inwoners van ons land de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit tot zich. En dat is dus in algemene zin gesproken. Wie gaat kijken naar specifieke groepen mensen, ziet dat voeding een ontzettend waardevolle bijdrage kan leveren aan de gezondheid.

Type 2 diabetes omkeerbaar

Onderzoek toont aan dat dit type diabetes omkeerbaar kan zijn met een goed voedingspatroon en gezonde leefstijl. Ook bij andere aandoeningen zien we dat voeding in bepaalde samenstellingen effectief kan zijn op gezondheid en welbevinden. De resultaten van dergelijke onderzoeken bieden perspectieven voor individuele burgers, maar vooral ook voor scholen en zorginstellingen. Op veel van deze plekken krijgen leerlingen of patiënten bijvoorbeeld weinig groente en fruit aangeboden, terwijl het jong leren eten van voldoende groente erg belangrijk is. En voor ouderen is voldoende groente en fruit van belang om vitaal te blijven. Er zijn steeds meer onderzoeken die laten zien dat medicatie niet altijd noodzakelijk is, mits er voldoende kwalitatief goed voedsel wordt gegeten.  Dat voedsel  kan biologisch zijn, maar we pleiten vooral voor het volgen van de seizoenen en ‘eten van dichtbij’ – streekproducten dus. Ook daarin hebben we Greenport Noord-Holland Noord gevonden. We werken nu bijvoorbeeld samen aan een project voor een zorginstelling voor verstandelijk beperkte mensen: op welke manier kunnen we voor zowel de organisatie als voor de cliënten de drempel tot gezondere voeding verlagen? Door kennis te delen kunnen we elkaar versterken. 

Meer nieuws

Hans Huibers

Foodportret: Hans Huibers

Hans Huibers: “Bij NMK Esbaco staat de deur altijd open” Van praten óver het onderwijs en het...

Foodportret: Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco

Foodstudent Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco: meten, controleren, afvinken en gáán! Weten wát je...
Nico Hoogendoorn

Broccoliteler Nico Hoogendoorn: “Wachten op wetten en regels? Ga liever zelf actief aan de slag!”

Nico Hoogendoorn is één van de telers die meedoet aan het POP3-project Weersbestendige broccoli....