Op 22 maart werd, onder het genot van innovatieve tussendoortjes, de éérste resultaten van het project “Interventie gezonde voeding in gesloten settings” gepresenteerd. De doelstelling van het project is om de consumptie van groente en fruit te duurzaam te verhogen en de effectiviteit van bepaalde interventies met groente en fruit binnen de settings vast te stellen. Een mooie samenwerking tussen de volgende partijen: GreenPort Noord-Holland Noord, Louis Bolk Instituut, WUR, ZuidOostZorg, ’s Heeren Loo, UMCG afdeling nefrologie, GGZ NHN, AZ Jeugdopleiding, Care Culinair, Diverzio en Atlantis Handelshuis.

Binnen het project is bij ZuidOostZorg een pilot met het aanbieden van fingerfoods aan ouderen met dementie met succes afgerond. Ouderen met dementie lopen vanwege een verminderde eetlust en het niet meer herkennen van eten en bestek een groot risico op ondervoeding. Daarom heeft ZuidOostZorg samen met de kennisinstelling het Louis Bolk Instituut fingerfoods ontwikkeld. Fingerfoods zijn voedzame tussendoortjes met 40-70% groente of fruit die met de hand gegeten worden. Samen met de koks en diëtiste van ZuidOostZorg zijn recepten ontwikkeld die geschikt zijn qua voedingswaarde, kauw- en slikproblemen, smaak en uitvoerbaarheid voor de keuken en de verzorging. Zes weken lang hebben twee woongroepen deze fingerfoods als “vieruurtje” aangeboden gekregen bovenop de gewone tussendoortjes en maaltijden.

Gemiddeld aten de bewoners 70 gram fingerfoods per dag extra, dit resulteerde in een 45% toename van de totale groente en fruit consumptie. De resultaten lieten geen significante veranderingen zien op de kwaliteit van leven en het gewicht van de bewoner, maar wel een verbetering van 16% in het risico op ondervoeding. Het eten van de fingerfoods werd niet gecompenseerd met de avondmaaltijd.

Een zeer mooi resultaat, de pilot laat zien dat het goed haalbaar is om met fingerfoods de groente en fruit inname van ouderen met dementie te verhogen. Het vervolg is om de pilot verder uit te breiden om de effecten van fingerfoods zichtbaar te maken: op grotere schaal, op langere termijn en bij verschillende groepen inwoners.

Bijlage

Meer nieuws

Hans Huibers

Foodportret: Hans Huibers

Hans Huibers: “Bij NMK Esbaco staat de deur altijd open” Van praten óver het onderwijs en het...

Foodportret: Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco

Foodstudent Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco: meten, controleren, afvinken en gáán! Weten wát je...
Nico Hoogendoorn

Broccoliteler Nico Hoogendoorn: “Wachten op wetten en regels? Ga liever zelf actief aan de slag!”

Nico Hoogendoorn is één van de telers die meedoet aan het POP3-project Weersbestendige broccoli....