Bij veel studenten hangt nu de vlag in top, het is feest! Ook voor GroenStart kan de vlag worden gehesen. Het project is geslaagd. GroenStart heeft laten zien dat oog hebben voor de mens die een steuntje in de rug nodig heeft om aan de arbeidsmarkt deel te nemen, werkt. Met maatwerk in scholing en een passende baan in de groensector kan iedereen die de handen uit de mouwen kan steken, participeren. Dat is wat de overheid wil, wat wij willen en wat de GroenStarter het liefste wil: erbij horen, zelf geld verdienen én gewaardeerd worden.

In de huidige opzet eindigt GroenStart op 30 juni 2021. Met elkaar is veel bereikt. Het opbouwen van en vormgeven aan het GroenStart netwerk was een uitdaging voor alle partijen en wat is het fijn om te zien dat het is gelukt.

Meer informatie op www.groenstart.nl

Het succes in cijfers

De 356 intaketrajecten hebben geleid tot 277 maatwerktrajecten. Het betekent dat bijna 80% van de geïnteresseerden in de GroenStart-methode een leerwerktraject zijn gestart, waarvan 137 studenten zijn gaan voorschakelen, een essentiële schakel voor het maatwerktraject. Van die 277 hebben 179 GroenStarters een opleidingstraject gevolgd of volgen die nu nog. Hieruit blijkt dat het opleiden een belangrijk aspect is van het GroenStart-concept.

GroenStarters leerden en werkten op 9 praktijkleerlocaties waar het onderwijs samenwerkte met 19 externe praktijkdocenten.Een grote kring aan specialisten, werkgevers en andere betrokkenen rondom GroenStart zorgde voor het ongekende succes van dit groene en agrarischeleerwerkconcept.In totaal hebben 125 deelnemers via GroenStart een duurzame baan gevonden, waarvan 102 deelnemers een arbeidscontract hebben van langer dan 6 maanden. Ook 33 nieuwkomers, mensen met een nietwesterse achtergrond, hebben met succes aan GroenStart deelgenomen en konden aan de slag in de groensector. Met een slagingspercentage van 90% scoort GroenStart voor deze doelgroep ruim boven het landelijk gemiddelde.

De jongste GroenStarter is 15 jaar en de oudste is 64 jaar. De meeste GroenStarters, 60% van de deelnemers, behoren tot de leeftijdsgroep van 15 tot 27 jaar. De overige 40% zijn 28 jaar of ouder.
GroenStart was primair bedoeld als leerwerkconcept voor de 18 gemeenten van NHN. Al snel kwamen daar 7 gemeenten van buiten deze regio bij.

De Kop van Noord-Holland droeg de meeste GroenStarters aan, gevolgd door de regio Alkmaar
en West-Friesland. 

Download hier de eindrapportage 

 

Meer nieuws

5 vragen aan Rens Kooijman (39), HeerlijkvandeBoer.nl

Maak kennis met de deelnemers aan de GreenportNHN conferentie.

[Video] Feestelijke kick-off project Zoetwaterboeren

Impressie van de kick-off van project Zoetwaterboeren, met rondleiding over de percelen van...
aftrap project zoetwaterboeren

Project Zoetwaterboeren officieel van start in Anna Paulowna

Met het gezamenlijk neerlaten van een opgerold banier met logo bij het akkerbouwbedrijf van Klaas...